Home / SVĚT CHEMIE / Novinky

Novinky

(31.3. | Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická) 

Známe nejlepšího mladého chemika!

Ve čtvrtek 27. března se v pardubickém ABC klubu Na Olšinkách konalo slavnostní vyhlášení 7. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika. Klání se zúčastnilo rekordních 3 100 žáků devátých tříd ze 170 základních škol pěti krajů: Pardubického, Královéhradeckého, Středočeského, Libereckého a Kraje Vysočina. Většinu soutěžních kategorií opanovala pardubická ZŠ Nadporučíka Eliáše.

(24.3. | Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická) 

Nový bakalářský obor Medicinální chemie

Otevíráme nový bakalářský studijní obor Medicinální chemie. Přihlášku na něj je možné podat až do 30.4.2014.

Medicinální chemie je disciplína na rozhraní chemie a farmakologie zabývající se návrhem, přípravou a vývojem léčiv. Bakalářský studijní obor Medicinální chemie je součástí studijního programu Chemie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze.

Více informací o oboru a podmínky přijímacího řízení najdete na stránkách pro uchazeče o studium.

Přihlášku na obor Medicinální chemie je možné podat až do 30.4.2014.

(17.3. | Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická) 

Ohlednutí za veletrhem pracovních příležitostí

iDnes / 15. 2014 Nadnárodní i menší firmy přijely na pracovní veletrh Kontakt 2014 na pardubickou univerzitu. Shánějí hlavně studenty technických oborů, ale i lidi, kteří mají fantazii a dokážou pro trh navrhnout nové výrobky.

(10.3.) 

Kouzlo chemie v autobateriích

Obzvlášť během zimního období se nejednomu řidiči stane, že své auto nastartuje až s notnou dávkou klení a naříkání. To v tom lepším případě. Někdy autobaterii obměkčí až láskyplné obejmutí, zahřátí a… dobití (od slova tlouct). Co se vlastně autobateriím (nejen) v těchto krušných chvílích honí hlavou?

(3.3. | Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická) 

Zveme Vás na pardubickou "Noc mladých výzkumíků"

Tajemná atmosféra pardubického zámku bude v úterý 8. dubna dotvořena díky „Noci mladých výzkumníků“. Tehdy se totiž v 16 hodin otevřou brány Východočeského muzea a vám bude umožněné nahlédnout pod pokličku hned několika oborům. Zde si totiž pro návštěvníky připravili zástupci jednotlivých fakult Univerzity Pardubice prezentace zajímavostí, jež se dotýkají jejich obrů.

(24.2. | Střední průmyslová škola chemická Pardubice) 

Mladí chemici představili své projekty

Pardubice; Ve středu 19. února se v prostorách Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích utkalo 15 týmů základních škol, které
představily své projekty. Prezentací projektů vyvrcholilo regionální kolo soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR.

(16.2. | Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická) 

Biotechnologie z VUT v Brně se prosadila na světovém trhu

Mimořádného úspěchu v celosvětovém měřítku bylo dosaženo v rámci komercionalizace technologie, kterou vyvinul tým docentky Ivany Márové na naší fakultě. Česká firma NAFIGATE Corporation a.s., zabývající se transferem špičkových technologií a komercializací hi-tech produktů, podepsala smluvní ujednání s čínskou společností Suzhou Cleanet. Dohody Číňanům umožní využívat unikátní českou technologii Hydal, vyvinutou na chemické fakultě VUT v Brně.

(10.2. | Vysoká Škola Chemicko Technologická v Praze) 

Akreditován nový studijní obor Bioinformatika

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze získala akreditaci bakalářského a navazujícího magisterského oboru Bioinformatika, které se otevírají v akademickém roce 2014/2015. 

(3.2. | Vysoká Škola Chemicko Technologická v Praze) 

5. ročník fotografické soutěže Chemie je cool!

Podívejte se na svět kolem sebe hledáčkem fotoaparátu a pokuste se zachytit chemii kolem sebe jinak. Jako pomocníka, který má kladný vliv na život kolem nás, jako vědu, díky níž nejen pijeme čistou vodu, jezdíme moderními automobily, ale díky které vznikají například sýry, mléčné výrobky, salámy, nakládané okurky či zelí, ale i naše šperky, boty i oblečení.

(27.1.) 

Maso známé, neznámé

„Máte štěstí, že jedu zrovna kolem. Na maso jsem náhodou odborník. Aspoň to o mně říkají. Jó, teta, na to musíte paličkou. Takovou. A víte vůbec, proč se řízky klepou? A proč je maso červené? A víte, že …?“