Home / SVĚT CHEMIE / Novinky

Novinky

(18.9.) 

Solární energetika aneb na návštěvě v křemíkovém nebi

Solární energetika je v posledních několika letech velké téma, i když většinovou veřejností brána spíše negativně. Odhrneme-li však stranou veškeré politikum a „českou cestu“, které jsou toho příčinou, můžeme solárním panelům v klidu nahlédnout pod kůži a vidět zajímavé věci, které se zde odehrávají.

(3.9. | Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická) 

Výbušinářské vědy oslaví devadesát pět let

V příštím roce oslavíme 95. výročí zahájení výuky výbušinářských věd v Československu. Průkopníkem v tomto oboru u nás byl profesor Cyril Krauz, tehdy vedoucí Ústavu technologie látek výbušných, silic, pryskyřic, kaučuků a laků a trhací techniky na Vysoké škole chemicko-technologického inženýrství v Praze (nynější VŠCHT Praha).

(25.8. | Vysoká Škola Chemicko Technologická v Praze) 

Mytí ovoce nestačí, voda pesticidy neodstraní

citrus

Hlavní závěry výzkumu obsahu pesticidů v citrusech, který byl prováděn na Ústavu analýzy potravin a výživy, byly zmíněny v reportáži odvysílané v Událostech České televize. Záznam vysílání zde.

(19.8.) 

Alchymie - po stopách chemického prapůvodu

Slovo alchymista vnutí člověku představu o nepříliš důvěryhodném až směšném chlapíkovi, snažícím se na dvoře císaře Rudolfa II. vyrobit zlato ze švestek, zhmotnit tmu či rozbít kladivem atom olova. Dnes označována za pavědu, kdysi dávno velmi vážná snaha přeměnit levné kovy v kovy drahé a připravit zázračný elixír nesmrtelnosti.

(6.8. | Vysoká Škola Chemicko Technologická v Praze) 

Čtyři medaile z Hanoje pro Čechy!

Mezinárodní chemická olympiáda v Hanoji vyvrcholila 28. 7. 2014 slavnostním vyhlášením výsledků. Studenti českého reprezentačního týmu potvrdili pozici České republiky a v konkurenci 291 účastníků ze 75 zemí světa získali opět čtyři medaile.

(29.7.) 

S anestézií do říše snů...

Anestetika nám dopřávají pohodlí zaspání většinou nepříjemných zásahů do našeho těla, a tak se místo bolestivé agónie a pohledu do svého „nitra“ probouzíme již po zákroku se spravenou nohou, vyndaným slepým střevem nebo třeba většími ňadry.

(23.7.) 

Je zmrzlina moc chemická a kalorická?

Zmrzlina je oblíbená lahůdka a horké letní měsíce přímo vybízí k její zvýšené konzumaci. Dlouhodobě nejoblíbenější příchutí je vanilková, následována čokoládovou. "Velký hitem se v poslední době stávají netradiční chuti, jako například rumový oříšek a červený meloun. Obecně platí, že čím je venku větší teplo, tím víc se prodávají ovocné příchutě," říká specialista na zmrzliny Oldřich Šmerda z Mlékárny Hlinsko.

(7.7.) 

Zažij chemii: Fungovalo by cédéčko bez chemie? To víte že ne...

Kompaktní disk sice může vypadat tak trochu jako mladší bratr gramofonové desky, avšak společný mají jen tvar a skutečnost, že oba dva jsou audionosiče. Způsob záznamu i reprodukce se samozřejmě diametrálně liší a stejně tak materiál i technologie, kterou se vyrábí.

(30.6. | Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická) 

Navštivte ve videospotu naše Centrum materiálového výzkumu

Ve video prezentaci Vám přiblížíme špičkově vybavená pracoviště našeho výzkumného Centra materiálového vyzkumu, a to v oblasti chemie materiálů, a v oblasti transportních systémů a senzorů.

(24.6.) 

Vaříme, udíme, grilujeme... s chemií

„Přátelé, já vopravdu nevim, já bych vám to neradil, já totiž všechno sežeru. Já když du z práce, tak celou hodinu nakupuju, plnou tašku toho nesu… A já jak už to vidim za výkladem, tak na to dostanu tak strašnou chuť, že až z toho zeslábnu. A tak rychle nakoupim a du domu. Ale to já nejdu, to já utikam. A doma to všechno sežeru…“