Home / SVĚT CHEMIE / POPULÁRNÍ CHEMIE / Zajímavosti ze světa chemie / Je zmrzlina moc chemická a kalorická?

Je zmrzlina moc chemická a kalorická?

Zmrzlina je oblíbená lahůdka a horké letní měsíce přímo vybízí k její zvýšené konzumaci. Dlouhodobě nejoblíbenější příchutí je vanilková, následována čokoládovou. "Velký hitem se v poslední době stávají netradiční chuti, jako například rumový oříšek a červený meloun. Obecně platí, že čím je venku větší teplo, tím víc se prodávají ovocné příchutě," říká specialista na zmrzliny Oldřich Šmerda z Mlékárny Hlinsko.

Zmrzlina je často řazena mezi příliš kalorické pochoutky a je opředena hned několika mýty. Jakými?

Mýtus 1: Zmrzlina je hodně kalorická

ANO i NE. Někteří výživoví poradci tvrdí, že zmrzlina je lepší než dezert či sladké tyčinky. Pokud to s její konzumací nebudete přehánět, doporučují odborníci z hlediska energetické hodnoty vybírat spíše varianty tvarohové a jogurtové zmrzliny.

Mýtus 2: Zmrzlina obsahuje velké množství cukru

NE. Chuťově se zmrzlina může zdát příliš sladká. Podle statistik však většina zmrzlin obsahuje méně než dvacet procent cukru na 100 gramech výrobků.

Mýtus 3: Každá zmrzlina obsahuje umělá barviva

NE. Na trhu je řada výrobců, kteří umělá barviva vůbec nepoužívají. Stejně jako u každého nákupu si stačí jen ověřit, o jakého výrobce jde a jaké suroviny při přípravě zmrzliny používá.

Mýtus 4: Zmrzlina je tučná

ANO i NE. Zmrzlina tuk obsahuje, ale není nutné si ji kvůli tomu odpírat. Vodová zmrzlina neobsahuje žádný tuk, krémová ano. Přesto procentní množství tuku není nijak hrozivé. Krémová zmrzlina bez polevy totiž obsahuje méně než deset procent tuku. Je ideální soustředit se spíše na kvalitu a kupovat od prověřených výrobců.

TIP: Na trh s točenou zmrzlinou vstoupil nedávno i tradiční český producent mléčných výrobků Mlékárna Hlinsko. Její Tatra zmrzka je k dostání ve třinácti příchutích, mlékárna při jejich výrobě vůbec nepoužívá rostlinný tuk ani umělá barviva.

Zdroj: tyden.cz


Komentáře