Home / SVĚT CHEMIE / POPULÁRNÍ CHEMIE / Vyzkoušejte sami / Domácí pokus: Denaturace bílkovin různými metodami

Domácí pokus: Denaturace bílkovin různými metodami

den-prot

Pomůcky: 8 skleniček, vidlička, voda.

Potraviny a další látky: 2 bílky, vřelá voda, ocet, Citronek (Lemonka), nasycený roztok soli, nasycený roztok kyseliny citronové, prostředky na čištění oken, toalet apod.

Postup: Ve sklenici rozmíchej bílky se stejným množstvím vody a směs rozděl rovnoměrně do všech skleniček. Do první sklenice přilij studenou vodu, sklenička slouží jako kontrola. Do ostatních skleniček dolij vždy asi 3 polévkové lžíce uvedených látek. Pozoruj změny po 10 minutách.

Vysvětlení: Změny bílku ve skleničkách jsou důkazem poškození bílkovin, kterému se říká denaturace. Pokud takovéto změny nastanou v živém organismu, může to vést k vážným následkům, případně až k jeho usmrcení.

Odpověz na otázku: Došlo k denaturaci bílkovin? Popiš pozorované změny.

Upozornění: S vřelou vodou pracuj opatrně! Po použití čistících prostředků důkladně umyj skleničky, nenechávej je v kuchyni s ostatním nádobím!